Huis Isoleren - Spouwmuurisolatie – Kruipruimte IsolerenSoorten Isolatie


Spouwmuurisolatie, comfort verhogend, kosten verlagend.


Vandaag isoleren voor een betere toekomst, is vanaf morgen besparen.

De relatief lage investering van spouwmuurisolatie heeft u snel terugverdiend.

Naast besparing verhoogt spouwmuurisolatie de waarde van uw woning en vermindert uw stookkosten. Goed voor het milieu dus! Vocht en tocht behoren bovendien tot het verleden.

Isoleren, dat doen we niet alleen voor een beter comfort in de winter en in de zomer. Isolatie is ook de beste manier om onze energiefactuur te verminderen, ons milieu te beschermen en om klimaatverandering tegen te gaan.

Kortom: om onze planeet te beschermen. Met ONZE duurzame isolatieoplossingen bent u alvast op weg naar een groenere en zuiniger toekomst.

Kent u de termen gevelisolatie, muurisolatie, buitenmuurisolatie of wandisolatie?

Spouwmuurisolatie hoort ook in dit rijtje thuis.


Spouwmuurisolatie: uw huis isoleren zonder gedoe

Wij werken met een witte minerale inblaas wol (glaswol). Dit materiaal is speciaal ontwikkeld voor het na isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur. Het wordt daarbij via gaten in de voegen van de gevel in de spouw geblazen.

De isolatiewaarde van een isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in de lambda waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Onze spouwmuurisolatie heeft een lambda waarde van 0,034 W/mK. Daarmee heeft het de hoogste isolatie prestaties binnen de minerale wollen.

Een groot voordeel van onze wol is dat het zowel thermisch als akoestisch isoleert. Het is bovendien erg duurzaam. Dat betekent dat het lang meegaat zonder aan isolatiewaarde in te boeten. Deze isolatie is waterafstotend. Schimmels, rot, bacteriën, het inzakken van het isolatiemateriaal en dergelijke krijgen daardoor geen kans.

Het isolatiemateriaal is vochtwerend maar blijft wel ademen. Dat betekent dat opgenomen vocht dat zich in de muren bevindt toch kan ontsnappen. Op die manier worden vochtproblemen voorkomen.

Ons isolatiemateriaal behoort tot brandklasse A1. Dat betekent dat het isolatiemateriaal niet alleen brandwerend, maar ook onbrandbaar is. Milieuvriendelijk en gezond.

Dit type glaswol bestaat voor 80% uit gerecycleerd glas, zonder toegevoegde chemicaliën. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid is het compleet onschadelijk.

Ongeïsoleerde muren vormen een koud oppervlak in uw woning. Waterdamp zal hierop condenseren. Langdurig vochtige muren zijn gevoelig voor schimmelvorming. Door uw spouwmuren van isolatie te voorzien zal de oppervlaktetemperatuur stijgen. Uw muren zijn niet langer het koudste punt in huis.


WAAROM KIEZEN VOOR NA ISOLEREN

 • De doorlatende aard van de minerale wol bevordert het drogen van het metselwerk
 • Geen corrosie op spouwankers
 • Geen schimmelvorming
 • Energieverbruik verminderen
 • Verhogen van comfort
 • Verminderen van CO2 uitstoot
 • Akoestisch comfort verhogend
 • Brandveilige isolatie

Let op: alleen spouwmuren kunnen worden geïsoleerd


Vier stappen voor een perfect geïsoleerde spouwmuur


Stap 1; Endoscopisch spouwmuur onderzoek

Endoscopisch-spouwmuur-onderzoek

Stap 2: Boren van inblaasgaten

Boren-van-inblaasgaten

Stap 3: Inblazen isolatiemateriaal

Inblazen-isolatiemateriaal

Stap 4: Herstellen voegwerk

Herstellen-voegwerk

Op de foto’s hierboven is goed te zien hoe uw spouwmuren worden geïsoleerd. Om de muren te kunnen isoleren moeten kleine gaatjes in de gevel worden geboord. Dit wordt gedaan via een vast patroon en meestal op de kruisingen van het voegwerk. Hoe kleiner de voegen van uw gevel, des te kleiner de diameter van de boor die wordt gebruikt.

Dit is zelfs al mogelijk vanaf 14 mm. Doordat er geboord wordt in de voegen, kan dit later netjes worden afgewerkt zodat u er niets meer van ziet.

Met speciale machines en via een slang wordt het isolatiemateriaal via de boorgaten in de spouwmuur geblazen. De boorgaten hebben een speciaal patroon waardoor iedere ruimte in de spouwmuur gevuld wordt met isolatiemateriaal.

Per woningsituatie wordt gekeken of er ventilatieroosters moeten worden aangebracht. Het is namelijk belangrijk om te blijven ventileren in de woning. Heeft u een kruipruimte onder de woning? Dan is de kans groot dat er ventilatieroosters worden aangebracht voor extra ventilatie in de woning.

Als het isolatiemateriaal is aangebracht en alle ruimten in de spouwmuur zijn gevuld, is het tijd om de gaatjes weer netjes dicht te maken. Dit wordt gedaan met een voegspecie die wordt aangemaakt in de kleur van de bestaande voeg. Na het dichtmaken van de boorgaten zijn deze niet meer zichtbaar. Dat is spouwmuurisolatie: binnen een dag klaar en na afloop ziet u er niets meer van.


Spouwmuurisolatie


Terugverdientijd Spouwmuurisolatie

Terugverdientijd-spouwmuurisolatie

Subsidie aanvragen voor energiebesparing eigen huis (SEEH)

https://www.rvo.nl/

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh


KRUIPRUIMTE ISOLEREN & VLOERISOLATIE

Veel huizen in Nederland hebben een kruipruimte. Dit is een kleine ruimte van maximaal 80 centimeter hoog die zich onder de begane grond bevindt. Deze ruimte is ideaal voor het herbergen van de waterleidingen en de afvoerleidingen. Omdat u er vanwege de beperkte hoogte alleen kunt kruipen, heeft het de naam kruipruimte meegekregen.


Kruipruimte Isoleren

Kruipruimteisolatie wordt uitgevoerd als het isoleren van de onderkant van uw vloer niet mogelijk is. In dat geval kan kruipruimte isolatie een goed alternatief zijn. Kruipruimteisolatie verhoogt het wooncomfort en verlaagt de energierekening.

Wanneer een kruipruimte niet geïsoleerd is, kan deze heel vochtig worden omdat de kruipruimte niet wordt verwarmd. Een vochtige kruipruimte heeft vochtontwikkeling op muren en vloeren in uw woning als gevolg. Het vocht in de kruipruimte zal gaan verdampen.

Deze verdamping condenseert tegen de onderkant van de vloer waardoor de vloer in uw woning kouder aanvoelt. Doordat uw vloer kouder wordt zal het moeilijker worden om uw woning in de wintermaanden goed warm te houden.

Daarnaast kan het vocht in de kruipruimte ook schimmelvorming veroorzaken. Bij een geïsoleerde kruipruimte condenseert het vocht niet tegen de onderkant van de vloer maar tegen het isolatiemateriaal. Hierdoor wordt vocht en schimmelvorming in de kruipruimte tegengegaan, waardoor uw woning beter verwarmt en vochtvorming op vloeren en muren niet meer zal ontstaan. Ook nare geurtjes zijn hiermee verleden tijd.

Vloerisolatie zorgt er meteen voor dat de temperatuur van de vloer zo’n 2 tot 4 graden stijgt. En dat verhoogt het wooncomfort enorm.


Voorbeeld vloerisolatie

Voorbeeld-vloerisolatie

Voorbeeld vloerisolatie

Wanneer een kruipruimte goed toegankelijk is, wordt vaak vloerisolatie toegepast. Hierbij wordt de onderkant van de vloer, het plafond van de kruipruimte, geïsoleerd. Dit gebeurt vaak met isolatiedekens, isolatieplaten of met PUR schuim. Bij het isoleren van de onderzijde van de vloer wordt er tevens een zeil op de bodem van de kruipruimte gelegd zodat vocht en kou geen doorgang meer hebben naar de kruipruimte.KRUIPRUIMTE ISOLEREN: WELKE METHODE MET WELK MATERIAAL

Afhankelijk van de situatie kunnen wij iedere kruipruimte isoleren.

Parels of chips voor kruipruimtes die slecht toegankelijk zijn. Vanaf buitenaf kunnen wij deze inblazen.

Hoe-werkt-bodemisolatie

Hoe werkt bodemisolatie


Welk-energielabel-krijgt-uw-huis

Welk energielabel krijgt uw huis?
bodemisolatie-met-chips

Voorbeeld bodemisolatie met chipsbodemisolatie-met-parels

Voorbeeld bodemisolatie met parels


Subsidie aanvragen voor energiebesparing eigen huis (SEEH)

https://www.rvo.nl/

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh


Energielabel C kantoren verplicht


Energielabel-C-kantoren-verplicht

 

Wat houdt nu precies een C-label voor kantoren in?

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

Het bevoegd gezag treedt als handhaver op bij overtreding van de Energielabel C-verplichting. Het bevoegd gezag is meestal de gemeente waar het kantoorgebouw is gevestigd.

 

De verplichting geldt niet als

 • de kantoorruimte wordt gebruikt als nevenfunctie;
 • de oppervlakte van de kantoorruimte <50% is van de totale oppervlakte van het gebouw;
 • het gaat om monumenten (Rijk/provincie/gemeente), met uitzondering van beschermde stads- en dorpsgezichten;
 • het gaat om panden die binnen 2 jaar worden gesloopt, getransformeerd, of onteigend.

 

Check uw energielabel

Wilt u weten welk energielabel uw kantoor nu heeft? Doe dan de check op de website

https://www.ep-online.nl/ep-online

 

Heeft uw kantoor een energielabel D t/m G

Kantoren met een label D t/m G kunnen soms zonder bouwkundige ingrepen energielabel C halen. Kies een natuurlijk moment om de energiebesparende maatregelen door te voeren. U kunt hiervoor bij ons advies inwinnen. Misschien kan uw pand met weinig ingrepen zelfs direct de stap maken naar energielabel C of beter! Voer de maatregelen voor 2023 uit, om in ieder geval op energielabel C te komen.

 

U kunt dit makkelijk oplossen zonder boetes

Neem contact met ons op, en bekijk onze isolatie toepassingen en oplossingen en laat u eens gedegen voorlichten hoe makkelijk de oplossing kan zijn voor uw kantoor omgeving.

 

Meer informatie kunt u vinden op de website van de RVO


84 miljoen subsidie voor het isoleren van woningen beschikbaar

Wat houdt de isolatiesubsidie in?

De subsidie energiebesparing eigen huis, ook wel SEEH genoemd, speelt in op het doorvoeren van isolerende maatregelen in huis. Voorbeelden hiervan zijn vloerisolatie, dakisolatie, (spouw)muurisolatie en gevelisolatie. Het is mogelijk om tot 10.000 euro subsidie te krijgen per woning. De SEEH vergoed hiermee ongeveer gemiddeld 20% van de isolatiekosten.

De regeling loopt tot en met december 2020 met als subsidieplafond 84 miljoen euro. Daarna blijft er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen door een verbreding van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (IDSE).


Isolatiesubsidie aanvragen

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh

Per 2 september is het mogelijk om de subsidie aan te vragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar kunt u meer informatie vinden over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.

Heeft u de net energie besparende maatregelen, met betrekking tot huis isolatie, laten verrichten? Maatregelen vanaf 15 augustus 2019 die zijn uitgevoerd en betaald kunnen tevens worden ingediend. De subsidie regeling is beschikbaar tot en met december 2020.


Mogelijkheden voorfinancieren isolatie

Bent u van plan om uw woning te isoleren om uw huis energiezuiniger te maken?

Dan kunt u gebruikmaken van het Nationaal Energiebespaarfonds.


Nationaal-Energiebespaarfonds

Dit fonds is opgericht voor huiseigenaren om slim te investeren in energiebesparende maatregelen in de eigen woning. Hierdoor krijgt u een lagere energierekening en wordt de woningwaarde met een beter energielabel beoordeeld.

Van het Nationaal Energiebespaarfonds ontvangt u een lening voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of vloerisolatie tegen een aantrekkelijke rente. Zo kunt u dit jaar al beginnen met besparen uw energieverbruik! De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door:


Energiebespaarlening


Belastingvoordeel isolatie 2020

Bent u van plan uw woning te isoleren? En is het doel hiervan dat de woning energiezuiniger wordt? Dan kunt u gebruiken maken van het lagere btw-tarief van 9% op arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan daken, vloeren en muren. Dit geldt echter alleen als uw woning 2 jaar of ouder is. Zijn de materiaalkosten lager dan de helft van het arbeidsloon? Dan betaalt u ook maar 9% btw over de materiaalkosten.

De voorwaarden

 • Het lage btw-tarief is alleen geldig voor het aanbrengen van isolatie.
 • Voor alle werkzaamheden daar omheen, zoals sloopwerk, wordt een gewoon btw-tarief van 21% gehanteerd.
 • Daarnaast geldt het btw-tarief van 21% voor de materialen.
 • Het lage tarief is alleen geldig wanneer de woning ouder dan 2 jaar is, of wanneer het pand al langer dan 2 jaar gebruikt wordt als woning.
 • Het lage btw-tarief hoeft u niet aan te vragen. Wij zetten dit automatisch op uw factuur.

De Marc Bohle Groep is geen subsidieverstrekkende partij en wijst daarbij altijd naar de website van het RVO voor actuele informatie over algemene subsidie op isolatie.

Welk energielabel wordt uw woning

Welk-energielabel-krijgt-uw-huis

Welk energielabel wordt uw woning?


Dämmklinker Gevelisolatie Systeem

Dämmklinker-gevel-isolatie-systeem

Algemeen

Geïsoleerde gevels met echte steenstrips

Dämmklinker is een warmte-isolerend geïntegreerd systeem met echte steenstrips. Gebouwisolatie, goedgekeurd door het Deutsches Institut für Bautechnik.

In vergelijking met conventionele gevelsystemen met stuclaag of volledige klinkers heeft het aanzienlijke voordelen.

Het Dämmklinker-systeem is zeer warmte-isolerend en bespaart tot 60% energiekosten, afhankelijk van het ontwerp, de staat en de isolatiewaarde van de bestaande bouwstof.

De keramische bekleding maakt het systeem onderhouds- en renovatievrij en de onderhoudskosten van de gevel zijn, in tegenstelling tot stuc- of geverfde gevels, vrijwel nul.

Het systeem van Dämmklinker is ondergebracht ten behoeve van garanties bij: Stichting Gevelgarantie.

Dämmklinker-gevel-isolatie-systeem

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

Dämmklinker-gevel-isolatie-systeemAfhankelijk van nieuwbouw of woningverbetering zijn de volgende stappen selectief van toepassing. De ondergrond moet vrij zijn van adhesie-reducerende componenten. Dit zijn losse oude pleisterresten, verfresten, stof, vuil en olieachtige stoffen. Zwaar absorberende en schurende ondergronden bereiden wij voor met met Dämmklinkerdiepgrond of –primer. Vervolgens mengen wij de Dämmklinker lijm en brengen deze aan volgens de kraal-punt-methode (zie afbeelding) of in de kambed-methode aan de onderzijde van de isolatiepaneel. De gecoate plaat wordt stevig tegen de muur gedrukt.


Stap 2: Isolatie bevestigen

Dämmklinker-gevel-isolatie-systeemNa het drogen van de lijm (na minstens 24 uur bij + 20 ° C) worden de isolatieplaten met schroef- of slagpluggen extra bevestigd.(gemiddelde van middenveld en randgebied, aantal afhankelijk van windzone en bouwhoogte). Om dit te doen boren wij 8 mm gaten door de isolatiepaneel in de ondergrond en plaatsen wij de pluggen in de geboorde gaten en verankeren deze stevig in de muur. Om te voorkomen dat de isolatieplaten op de hoeken van het gebouw worden verbogen, moet daar het aantal pluggen worden vergroot.

Belangrijk: de verankeringsdiepte is afhankelijk van de gebruikscategorie, maar minimaal 25 mm.


Stap 3: Contactlaag aanbrengen

Dämmklinker-gevel-isolatie-systeem

Wij brengen DK-lijmmortel met een sterke druk aan op de isolatiepaneel om vervolgens met een getande lijmkam het lijm-bed te maken.

Lijm op de steen strips aanbrengen

Wij brengen een dunne laag DK-lijmmortel aan met de overeenkomstige troffel op de volledige achterkant van de steenstrip (Buttering-Floating methode). Steenstrips plaatsen

De met lijm ingesmeerde steenstrip worden stevig in het voorbereide lijm kambed gedrukt. Het verdere leggen moet altijd in verband gebeuren.


Stap 4: Hoekstrips plaatsen

Dämmklinker-gevel-isolatie-systeem

Het aanbrengen van de lijm en plaatsen van de strips zoals in de vorige stap waarbij wij vanuit de hoek beginnen om in het juiste verband te blijven.


Stap 5: Voegen

Dämmklinker-gevel-isolatie-systeem

Na volledige droging (ten minste na 48 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur) beginnen wij met het voegen. Voegmortel is aan te passen in elke gewenste kleurstelling.

Projecten Isolatie

 • Top 100 Jonge Monumenten
  Pieter Calandlaan 88-138
  Amsterdam
  • Daklijst afbranden
  • Daklijst schilderen
  • Houtrot reparaties
  Monument Restaureren | Marc Bohle
 • Raadhuishotel
  Amsteldijk 67
  Amsterdam
  • Metselwerk reparaties
  • Gevelsteen stoomreinigen met warm water
  • Voegwerk uithakken en snijvoeg
  • Hard-/natuursteen incl. plaatsen (Bentheimer kalkzandsteen)
  • Gevelankers ontroesten/conserveren
  • Schilderswerkzaamheden
  Gevelrenovatie Marc Bohle Amsterdam
 • Vleeshal, St Pieterhalsteeg 3
  Amsterdam
  • Gevelsteen stoomreinigen
  • Metselwerk t.b.v. zonwering reparatie
  • Metselwerk reparaties (uithakken/inboeten/minerale mortel)
  • Voegwerk reparaties (verdiept doorgestreken)
  • Overtollig ijzerwerk verwijderen
  • Gevelsteen behandelen met gevelreinigingspasta
  Monument Restaureren | Marc Bohle
 • Prins Hendrikkade 172
  Amsterdam
  • Stucwerk afhakken waar nodig
  • Stucwerk stoomreinigen met warm water
  • Voegwerk reparaties
  • Metselwerk reparaties (uithakken/inboeten)
  • Hard-/natuursteen reparaties
  • Helibars leveren/aanbrengen
  • Houtrot reparaties
  Monument Restaureren | Marc Bohle
 • Keizersgracht 406
  Amsterdam
  • Verankeren van al het metselwerk met Thorhelical wapening en Helibond mortel
  • Het verwijderen van de houten balken op de gevel d.m.v. inzagen met recipro zaag
  • Het aanbrengen van ± 45 m1 verankering
  Monument Restaureren | Marc Bohle
 • Keizersgracht 404
  Amsterdam
  • Verankeren van al het metselwerk met Thorhelical wapening en Helibond mortel
  • Het verwijderen van de houten balken op de gevel d.m.v. inzagen met recipro zaag
  Monument Restaureren | Marc Bohle
 • Amsteldijk 67
  Amsterdam
  • Dakwerkzaamheden
  • Uithakken/afhakken scheurvorming
  • Injecteren met kunsthars
  • Vlakafdichting aanbrengen
  • Pleister systeem cement gebonden aanbrengen
  • Spermortel aanbrengen
  Gevelrenovatie Marc Bohle Amsterdam
 • Slotje Brakenstein
  Oosterhout
  • Schoorstenen herstel & vervangen
  • Pannenkap en loodaansluitingen en goten
  • Houtwerk kozijnen en ramen
  • Stucwerk en metselwerk
  • Goten, gootbodem en lijstwerk
  • Schilderwerk buitenzijde
  • Zolder, stucwerk, dakkapellen
  • Stoepen en dorpels herstellen
 • Paulus Potterstraat 22-24
  Amsterdam
  • Gevelsteen micro neveljetstralen
  • Voegwerk inslijpen/uithakken
  • Snijvoegen
  • Overtollig ijzerwerk verwijderen
  • Metselwerk reparaties
  • Hard/natuursteen reparaties
  • Metselwerk reparaties
  • Gevelsteen impregneren
  • Hijsbalk ontroesten/conserveren
 • Waterlooplein 3-29 (Saskiahuys)
  Amsterdam
  • Gevelsteen stoomreinigen
  • Voegwerk reparaties
  • Snijvoegen
  • Natuursteen reparaties
  • Metselwerk reparaties
  • Gevelsteen impregneren
  • Topgevels reparatie banden/stucwerk
  • Antigraffiti coating aanbrengen
 • Frederiksplein 31
  Amsterdam
  • Stuken en herstellen van de achtergevel